15-11-15 | MIND | happiness |

Weight loss: a personal lesson learned #2

In my previous blog post I talked about how I learned that a low calorie intake did NOT help me to realize weight loss – at all. This week I’ll talk about me quitting carbs and how that is a recipe for disaster! Carb crashes have become a popular strategy for losing weight, but here’s what I learned about it..

I hear it all the time: people who want to lose weight (fast) drop out the carbs from their diet completely. Well.. been there done that. I used to believe that a carb-restricted diet was the best solution for me and would help me to -finally- lose the weight. I cancelled all the high-carb foods from my grocery list and simply stopped eating bread, pasta, etc. My meals only contained fish/chicken with veggies and pretty soon I experienced the results from my “carb crash”.

Lesson learned #2: No carbs = weight loss? WRONG!
Looking at my scale, I’d say that my dramatic drop of carbs was a good idea. However, looking in the mirror made me realize that it wasn’t. Sooner or later, everyone will experience the negative side effects of a carb crash diet. I felt exhausted, tired, had weak muscles, headache, constipation and a bloated belly. Though it looked like I lost weight, I didn’t look more slim. A carb crash diet literally ruined my health!

Truth is..
I learned my lesson: a no-carb diet doesn’t burn as many calories and fat or boost your metabolism as much as we all like to think. Short term it will look like you’re losing weight, but the truth is that you’re losing a lot of water weight. Long term? It will make you fatter and not thinner!

Carbs come in our blood as glucose and our bodies are assumed to be dependent on glucose to fuel. Carbs (glucose) are required to kick-start your metabolism, boost your energy level, increase your focus and concentration and active all your other body functions.

Skipping carbs limits your body functionality and is not sustainable. In order to keep on losing weight (water) I had to keep on reducing the carbs which is impossible and very unhealthy. Also I experienced that a low level of glucose will increase your hunger feeling, because it will produce the feeling that gives you constant cravings. NOT what I wanted! Oh and how about working out with no carbs in stock? Another bad idea! 🙁

It took me a while to recover from the carb-crash damage, but I learned from it.. BIG TIME! My body is much stronger now and looks healthier. If you ever think that cutting carbs is the key to weight-and fat loss, have a look at my before and after photo’s first. The left picture was me on a no-carb diet and on the right photo I do eat carbs and weight 2kg more.

Weight loss: a personal lesson learned #1 click here.

Sports bra: Nike Performance VICTORY – orange/grey: click here to shop!
Legging: Nike Performance LEGEND – blue graphite/black/black: click here to shop!

Featured Posts


 • Lieve

  Goed artikel! Heb hetzelfde meegemaakt. Inmiddels ben ik terug koolhydraten aan het eten maar door lange tijd low carb was en is mijn metabolisme vertraagd. Eveneens had dit groot effect op mijn gezondheid: schildklier en andere hormonale problemen Waardoor ik flink ziek werd. Heb 3 maanden thuisgezeten met soort burnout, ik kon bijna niks meer. Mijn immuniteit was door hormonale verstoring zo onderdrukt dat mijn lichaam crAshte. Resultaat was ook meer vetopslag

  • Carolina van Dorenmalen Post author

   Hi lieve Lieve!

   Bedankt voor je berichtje en wat bijzonder dat je jouw verhaal met mij wilt delen.
   Wat verschrikkelijk om te lezen hoe ook bij jou is gebleken hoe slecht dit voor je gezondheid is. Hoe gaat het nu met je? Ik hoop dat je weer de oude bent en er sterker uit bent gekomen!

   Fijne dag 🙂

   Liefs,
   Carolina.

 • Zonderzooi

  Interessant om te lezen! Ik weet zelf ook hoe belangrijk koolhydraten voor je lichaam zijn, zeker wanneer je veel sport en werkt zijn ze niet te missen. Wel kies ik voor langzame koolhydraten zoals haver, zoete aardappelen en bulgur. Ook daarmee kunt je nog steeds de lekkerste recepten maken en het geeft me een langere tijd energie!

  • Carolina van Dorenmalen Post author

   Hallootjes!

   Wat goed om te lezen dat je weet hoe jij het beste je koolhydraten kan consumeren. Dit is natuurlijk voor iedereen persoonlijk en een beetje afwegen. Haver en zoete aardappelen staan ook standaard op mijn boodschappenlijstje hoor, jammie! 🙂

   Succes en ga zo door!

   Liefs,
   Carolina.

 • Eveliene

  Heel fijn artikel om te lezen, zelf ben ik erg zoekende in de verhouding van koolhydraten.. Wat is voor jou low carb en hoe zit je nu met je koolhydraat inname?

 • Sanne

  Hai hai!
  Momenteel zit ik (zoals je bij je part1 al aangaf) te laag in calorie-inname. Ik merk dit lichamelijk (moe, geen energie, koud) als aan mijn zware focus op zoals jij het ook noemt: hongerbestrijding. Ik wil hier langzaamaan uitkomen, want voel me er niet prettig bij! Ik ben nu met behulp van MFP aan het bijhouden wat ik eet en ongeveer 80 á 100 calorieën per week aan het bijvoegen. Ik ben benieuwd naar de effecten hiervan (volgens mij valt het onder de term reverse dieting). Nu ben ik benieuwd of jij dit ook op deze manier hebt aangepakt, of je je inname alleen in koolhydraten hebt verhoogd of in alle voedingsstoffen? Misschien ook leuk om een artikeltje over dit proces te schrijven. Zou jouw ervaringen graag als inspiratie gebruiken 🙂
  Liefs

  • Carolina van Dorenmalen Post author

   Lieve Sanne!

   Ontzettend bedankt voor je berichtje en wat lief dat je jouw ervaringen met mij wilt delen.
   Ik ben denk ik iets radicaler te werk gegaan dan jouw aanpak. 80 a 100 calorieën is vrij weinig en ik wilde dusdanig hoger in mijn calorie inname zitten dat ik iets grotere sprongen wilde maken. Ik heb mij voornamelijk en in eerste instantie op de koolhydraten gericht, aangezien ik deze echt te kort kwam. Vervolgens ben ik natuurlijk met al mijn voedingsstoffen en maaltijden gaan schuiven om eea in balans te krijgen. First focus was dus echt op de carbs!

   Overigens is 80 a 100 kcal extra in koolhydraten vrij weinig (want dit tikt iets sneller aan natuurlijk!) dus ik zou je adviseren er nogmaals naar te kijken, maar opbouwen is idd heel verstandig en een goede keuze!!

   Succes en bedankt voor je tip! Super handig en dat hoor ik altijd graaaaag 😀

   Zet hem op!

   Liefs,
   Carolina.

   • Sanne

    Dankje dankje voor je uitgebreide en lieve reactie, Carolina! Zo fijn! Ik ben inderdaad ook aan het puzzelen met mijn macroverdelingen en hoeveelheden! Mentaal vind ik het nogal lastig om meer te gaan eten, dus wil het graag rustig opbouwen. Weet jij zo nog hoeveel grammen koolhydraten jij wekelijks toevoegde? Ik lees zooo ontzettend veel meningen op internet dat ik in de war raak haha! Sommigen zeggen dat bij een toename van 20 gram of meer je kans hebt op vocht vasthouden e.d. Wat is jouw ervaring hiermee? Nogmaals echt onwijs bedankt, je bent een inspiratie! 🙂 (En mocht je via insta weer een ontbijtje organiseren dan ga ik sowieso proberen kans te maken, zag er super uit!)
    Liefs

   • Carolina van Dorenmalen Post author

    Hi lieve Sanne,

    Wat leuk te horen dat je hiermee bent geholpen! 🙂

    Ik snap heel heel heel goed dat het mentaal een lastig proces is, met dagelijks vallen en opstaan.
    Zelf had ik toen niet heel veel verstand van wat handig was om koolhydraat toename op te bouwen, dus ik heb gewoon het schema aangehouden wat wel goed was. Zonder opbouw. Dit is misschien niet heel verstandig geweest, maar ik wilde er gewoon zo snel mogelijk doorheen 🙁

    Wat betreft de MEET & EAT ontbijtjes, hou me in de gaten want per 2016 gaan er meer komen! Als ik bij jou in de buurt kom lijkt het me super leuk om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen.

    Zet hem op en hou vol! Uiteindelijk zal je jezelf ontzettend dankbaar zijn, promise 😉

    Liefs,
    Carolina.

 • Richelle

  Taalvaardigheid en schrijfvaardigheid bijschaven door online trainingen te deelnemen? Bij vele
  gevallen is de één goed in taal en de ander bijvoorbeeld beter in wiskunde.
  Echter zijn er wel manieren om dit middels online trainingen te
  verbeteren. Mocht je meer hierover te weten willen komen, bekijk de onderstaande link.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *